Saskia: “Bij ons mogen kinderen zichzelf zijn.”

 De creatieve en eigenwijze dochter van Saskia kon haar ei niet vinden bij de sport- en knutselclubjes waar haar moeder haar op deed. Het leek te veel op school. Moest ze alweer naar een juf luisteren, of liedjes uit haar hoofd leren. Saskia nam het heft in eigen handen en richtte samen met een andere moeder Het ‘Vrij Kindertheater Dordrecht’ op.

Saskia: “Kinderen mogen bij ons zichzelf zijn en dat is voor hen vaak een verademing. De meeste kinderen hebben een ‘rugzakje’ en konden geen aansluiting vinden bij reguliere groepjes, waar ze toch weer sociaal wenselijk gedrag moeten vertonen en moeten presteren. Bij ons hoef je de strijd niet aan te gaan. Kinderen bedenken zelf wat ze willen doen, welke rol ze willen spelen, hoe het verhaal in het toneelstukje gaat. Het ene kind wil graag zingen, het andere maakt liever decorstukken, het volgende kind kijkt toe en geeft aanwijzingen. Het gaat vanzelf. Kinderen zijn daar heel natuurlijk in.”

Saskia is in het dagelijks leven kinder- en gezinscoach in Rotterdam. “In mijn werk maak ik soms heftige dingen mee. Dan is het heerlijk als ik als tegenwicht in mijn vrije tijd iets heel positiefs kan doen. Natuurlijk kost me dat tijd maar ik krijg er zo veel energie voor terug en mijn dochter heeft het geweldig naar haar zin. Ik haal er voor mezelf veel voldoening uit dat we er voor deze kinderen kunnen zijn. Het theater is voor hen echt een uitlaatklep. Je ziet hun eigenwaarde groeien omdat ze geaccepteerd worden door de groep, eindelijk ergens bij horen en dan ook nog eens talenten blijken te hebben waarmee ze op het toneel kunnen shinen!”

Het Vrije Kindertoneel Dordrecht bestaat nu één jaar. “We begonnen met twee vrijwilligers en vier kinderen, nu hebben we soms wel zes vrijwilligers en twintig kinderen.  Wat ik ook zo mooi vind is om te zien hoe de vrijwilligers het afgelopen jaar zijn gegroeid. Ook zij ontdekken soms onvermoede talenten bij zichzelf en gaan die ontwikkelen.”

Kijk op de facebook pagina van het Vrij Kindertheater Dordrecht: https://www.facebook.com/VKDordrecht/

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Contact

Voor vragen kan je altijd contact opnemen met INZET078!

 

Participanten