Scrollen
Verhaal

Vrijwilligerswerk geeft me zelfvertrouwen

Het is moeilijk voor te stellen, maar twee jaar geleden zette Fatima Lachkar haar eerste stappen in Nederland door taalles te volgen en nu begeleidt ze zelf studenten in taal.
Ik leerde veel meer dan de Nederlandse taal

Fatima is een bekend gezicht in Trefpunt De Nieuwe Stoof in de wijk Crabbehof in Dordrecht. Samen met taaldocente Naïma Darkaoui geeft ze les en ondersteunt ze nieuwkomers die Nederlands willen leren. Deze studenten volgen lessen in kleine groepen en gebruiken hiervoor een digitaal programma.

De studenten weten haar nu ook te vinden voor andere vragen over de nieuwe inburgeringswet en om hen te helpen met het oefenen voor de inburgeringsexamens.

Fatima: “Toen ik naar Dordrecht verhuisde, bracht mijn man me naar Trefpunt De Nieuwe Stoof om Nederlands te leren. Dat was mijn eerste stap in deze nieuwe omgeving. Elke dag merkte ik dat ik beter werd. Hierdoor ontstond het idee om anderen te helpen, en dat begon te groeien. Naïma stelde toen voor om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik vond het fijn om nieuwkomers te kunnen helpen, vooral met het digitale oefeningsprogramma. Ook werd ik vrijwilliger op de kinderafdeling van de bibliotheek. Ik zorg ervoor dat de boeken netjes in de rekken staan en dat de kinderafdeling een gezellige plek is. In het begin was mijn motivatie om vrijwilligerswerk te doen vooral om de Nederlandse taal te leren, maar al snel merkte ik dat het me zoveel meer bracht. Het gaf me zelfvertrouwen, een gevoel van voldoening en een sterke band met de Nederlandse samenleving.”

In haar thuisland, Marokko, studeerde Fatima ICT en werkte ze in de administratie. Deze ervaring kwam goed van pas toen ze naar Nederland verhuisde. Fatima: “Het heeft me geholpen mijn weg te vinden in de Nederlandse samenleving.” Inmiddels heeft Fatima een betaalde baan als backoffice medewerker bij een stichting waar ze de administratie bijhoudt.

Op de vraag wat ze zou willen zeggen tegen anderen die overwegen vrijwilligerswerk te gaan doen, antwoordt ze: “Probeer het gewoon! Het is een geweldige manier om nieuwe vaardigheden te leren, anderen te helpen en nieuwe mensen te ontmoeten. Je zult er geen spijt van krijgen.“

Foto: John van der Laan