Scrollen
Verhaal

Van Afrikaanse hut naar papierwagen in Stadspolders

Hotske van Roekel, in het dagelijks leven werkzaam bij een gastouderbureau, wilde een break, een half jaartje een sabbatical of zoiets. In de krant las ze een oproepje: ‘vrijwilliger gezocht voor een project in Afrika’. Een paar weken later zat ze al in het vliegtuig. “Ik had geen idee waar ik aan begon, maar het heeft mijn verwachtingen meer dan overtroffen!”
Oud papier is goud waard

“De reis naar Ghana was onvergetelijk” blikt Hotske terug. “Ik kwam terecht in een hutje in een kleine Ghanees dorpje. Ik werd direct opgenomen in de dorpsgemeenschap. In de ochtend gaf ik Engelse les aan de kinderen. In de middag was ik bezig met dingen regelen voor de bouw van een school. Alles in overleg met Kidz Active, de organisatie achter dit project. Geschikte bouwgrond hadden we al, nu nog een betrouwbare aannemer. Dat gaat uiteraard heel anders dan in Nederland!

Inmiddels zijn we 15 jaar verder. Mede dankzij de inspanningen van Hotske staat er een mooi schoolgebouw in Ghana. De school biedt 550 kinderen de kans om zich te ontwikkelen en ze krijgen elke dag een warme lunch. Zelf heeft Hotske door haar drukke baan minder tijd om zich vrijwillig in te zetten. Maar ze is nog steeds nauw betrokken bij  Kidz Active en houdt ze zich o.a. bezig met geld inzamelen.

Actief in de buitenlucht voor een goed doel

“We hebben van alles gedaan om geld binnen te krijgen,” vertelt ze, van kerstmarkten tot koekjes bakken. Maar nu halen we onze inkomsten voor een deel uit het inzamelen van oud papier. Dat heeft HVC (afval en recycling) perfect geregeld. Het biedt vrijwilligersorganisaties de gelegenheid om op een leuke en actieve manier een bedrag per maand te verdienen. Met een clubje enthousiastelingen gaan we de eerste zaterdagochtend in de maand aan de slag. Je krijgt beschermende kleding en een korte cursus van HVC. Het is fysiek niet zwaar, maar wel lekker actief. “

Kidz Active zoekt nog mensen die af en toe willen helpen. Hotske: “Misschien minder avontuurlijk dan een sabbatical in Afrika, maar voor hetzelfde goede doel!”

Wil jij ook bijdragen aan goed onderwijs voor kinderen in Ghana, bijvoorbeeld door oud papier op te halen in Stadpolders? Stuur een mailtje naar Hotkse! roekel1@hotmail.com