Scrollen
Verhaal

Ode aan de vrijwilliger

Vrijwilligers zetten zich belangeloos in, ze zijn dienstbaar aan de ander, gaan onvermoeibaar door weer en wind en je kunt altijd op hen rekenen. Ziehier het ideale prototype vrijwilliger.

Ook in Dordrecht leunen we op helden: vrijwilligers die soep uitdelen aan daklozen, de mensen van de kledingbank, de stille krachten in verpleeghuizen die trouwens veel meer doen dan alleen koffieschenken: ze creëren prachtige ‘beleeftuinen’, duwen dapper rolstoelen door de Biesbosch en nemen ouderen mee op de duofiets voor een rondje Dordt. Ik noem maar wat voorbeelden.

Maar vrijwilligers komen in alle soorten en maten: jong, oud, rots in de branding, vliegende keep, multiculti of door en door Dordts. Het één sluit het ander trouwens niet uit! Zo hebben we in Dordrecht bijvoorbeeld meerdere projecten waarbij jongeren zich vrijwillig inzetten. Dat doen ze omdat ze hun eigen stad ook voor de toekomst een beetje mooier, socialer en duurzamer willen maken. Maar ze doen het ook voor zichzelf: Je geeft jezelf een upgrade: je ontmoet nieuwe mensen, leert nieuwe dingen en je kunt je verder ontwikkelen.

Jouw inzet telt dubbel

De slogan van INZET078! is dan ook: Jouw inzet telt dubbel! Daarmee bedoelen we: je doet iets voor een ander maar zeker ook voor jezelf.

Nieuwkomers leren door vrijwillige inzet beter Nederlands en burgeren sneller in. Werkzoekenden geven hun cv een boost. Gearriveerde veertigers en vijftigers ontdekken door vrijwilligerswerk talenten waarvan ze niet wisten dat ze die hadden en jonge aanstormende talenten vinden er inspiratie waarvan uiteindelijk de hele samenleving profiteert.

Vrijwillige inzet hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Veel mensen hebben niet eens door dat ze zich vrijwillig inzetten en vinden het gewoon vanzelfsprekend om bijvoorbeeld een boodschap te doen voor de buurvrouw of om als lees-opa op school te helpen.

Dordtenaren voelen zich, omringt door het water, misschien wel meer verbonden met elkaar en hebben de buitenwereld niet zo hard nodig lijkt het soms. Het duurt misschien even voordat je ons warm hebt (doe maar gewoon dan doe je gek genoeg), maar als we op gang komen, dan doen we het ook goed en staat er opeens een stomend evenement of een spetterend festival. Ook zijn er talloze buurt- en bewonersinitiatieven in de stad te vinden. Daar zijn wij als Dordtenaren sterk in: ontmoetingsplekken waar buurtkinderen huiswerk doen en ouderen soep komen eten. Een team van papierprikkers en buurtvaders die de wijk schoon en veilig houden, buren die samen geveltuintjes maken….wij maken onze buurten, pleinen en parken zélf wel gezellig!

Samen maken we Dordrecht mooier

Het Dordtse bestuur en de gemeentepolitiek in ons stad staat dicht bij haar vrijwilligers. Vrijwillige inzet wordt in onze stad heel serieus genomen, ook als je dat vergelijkt met andere steden. Wethouders en gemeenteraadsleden tonen zich betrokken, komen kijken, zetten zich soms zelf vrijwillig in. Die betrokkenheid vertaalt zich gelukkig ook in het bieden van faciliteiten en subsidies om vrijwillige inzet te ondersteunen en stimuleren.

Die erkenning door politiek en bestuur maar vooral ook het enthousiasme, de creativiteit en de energie van honderden Dordtenaren vertaalt zich terug in een rijke en kleurrijke wereld van vrijwilligersorganisaties en initiatieven. Dordtenaren zijn gewoon super trots op hun stad en zetten zich daar graag voor in.

Daarom: Vrijwilligers, bedankt!