Scrollen
Verhaal

Zorgen voor minima Bleijenhoek

Bij Nel in de keuken is het een gezellige boel. De soep pruttelt, de poezen snorren en Nel zit voor het raam waar ze de straat goed in de gaten kan houden. Een ‘spionnetje’ zorgt ervoor dat ze ook goed zicht heeft over de straat achter haar. Op maandag en zaterdag verandert de voortuin van Nel in een grote marktkraam waar groenten, fruit, brood en soms ook verse vis en vlees gratis wordt verdeeld onder buurtbewoners. Die moeten zich daarvoor wel even aanmelden via de Facebookgroep ‘Minima Bleijenhoek’.
Het is keihard nodig én we vinden het leuk om te doen

De buurvrouw van Nel, Antoinette de Jong, is initiatiefneemster van de Facebookgroep. Zij zag dat er aan het einde van een marktdag kilo’s vers eten wordt weggegooid, terwijl er bij haar in de wijk zoveel mensen wonen die het goed kunnen gebruiken. “Ik ben tegen verspilling en ik kon niet aanzien dat mensen niet genoeg te eten hebben. Ik dacht één en één is twee. Er was eerst een man uit de Vogelbuurt die met een bakfiets rondging en toen hebben wij die bakfiets van hem gekregen en daarmee gaan mijn man Peter en ik nu de hort op.”

Nel: “En ik zag ze staan, met die bakfiets en wat losse kratten op de stoep, maar ik zag ook een paar kwajongens die de bananen achter hun rug om wegjatten, haha! Dus toen heb ik aangeboden om het vanuit mijn voortuin te doen.” Met z’n drieën zetten ze een project op dat meteen goed liep. Op zaterdag komen de producten van de markt. Op maandag kunnen ze ook voedsel dat over is, ophalen bij de Voedselbank en bij het Diaconaal Aandachtscentrum.

Je krijgt wat je krijgt, met liefde

Duidelijke regels

Wie wat te eten wil ophalen kan zich aanmelden via de Facebookgroep. Er gelden een aantal duidelijke regels die in de Facebookgroep staan uitgelegd: “We zijn geen winkel. Je krijgt wat je krijgt en dat doen we met liefde. Wij hebben overzicht op wie komen en verdelen het zo eerlijk mogelijk! “ staat er te lezen. Nel legt uit: “Wij kennen al onze klanten persoonlijk of toch minstens van gezicht. We weten wie er een groot gezin heeft bijvoorbeeld. Laatst hadden we aardbeien en die zijn dan voor de kinderen.”

Fietsenmaker gezocht

Op de vraag waarom ze dit doen, hoeven ze niet lang na te denken: “Omdat het keihard nodig is en omdat we het gewoon leuk vinden om te doen!” Op de vraag of ze nog iets nodig hebben is het antwoord ook al bescheiden: “Niks eigenlijk, alles loopt goed zo. Wij hebben geen hulp nodig” Peter: “Nou misschien een fietsenmaker die de bakfiets kan repareren. Die wordt wekelijks zwaar beladen en laatst brak de middenas. Dat hebben we provisorisch gefixt, maar ik durf er niet meer op te fietsen.”

Daar gaan we voor zorgen Peter! Gezocht: fietsenmaker in Dordrecht die gratis de bakfiets wil repareren. Beloning: Een bakkie koffie bij Nel in de keuken, veel gezelligheid en een welgemeend DANK JE WEL namens de hele buurt!