Scrollen
Verhaal

Gewoon doen!

De drempel die je misschien voelt om bestuurswerk te gaan doen is er niet. Hier kom je vanzelf achter. Aan het woord is Jan Hobbel, bestuurslid bij Netwerk Dordtse Helden.
Geen bestuurservaring, maar geen moment spijt

Waarom ben jij zo enthousiast over jouw bestuursfunctie en wat is er zo leuk aan?

Sinds november 2021 zijn mijn vrouw en ik in Dordrecht komen wonen, we vinden het belangrijk om niet alleen te consumeren, maar ook iets terug te geven aan de maatschappij. Als bestuurslid kun je met je eigen kwaliteiten een waardevolle toevoeging leveren voor de mensen om je heen en het geeft en voldaan gevoel om niet alleen voor jezelf bezig te zijn.

Hoe heb je jouw huidige bestuursfunctie gevonden? Waarom ben je juist bij dit bestuur gegaan?

Via LinkedIn ben ik de vacature tegengekomen, ik volgde Netwerk Dordtse Helden al langer omdat de visie die zij hebben aansluit bij mijn persoonlijke visie om mensen die hulp nodig hebben dit ook te bieden op een laagdrempelige manier. Daarnaast vind ik het leuk dat het door Dordtenaren voor Dordtenaren is. Dat is dan ook de reden dat ik niet heb getwijfeld om contact op te nemen.

Hoeveel tijd kost jouw huidige bestuursfunctie gemiddeld per week en kan je aangeven welke activiteiten je doet?

Als bestuur hebben we ongeveer 1x per maand een vergadering waaruit actiepunten opgevolgd moeten worden, qua tijd kost het mij ongeveer 2 uur per week. Vanuit mijn expertise op het gebied van sales en marketing houd ik mij nu met name bezig met het werven van donateurs. Daarnaast hebben we halverwege januari een inspiratiedag om de lijnen voor het nieuwe jaar opnieuw uit te zetten. Hierdoor kun je weer nieuwe dingen oppakken die je tot op heden nog niet hebt gedaan.

Wat levert het vrijwilligerswerk jou op?

Het geeft een voldaan gevoel om iets terug te kunnen doen voor de samenleving met de wetenschap dat je met Netwerk Dordtse Helden echt een waardevolle bijdrage levert aan het leven van veel Dordtenaren. Daarnaast is het voor jezelf als persoon een waardevolle ervaring die je de rest van je leven meeneemt doordat je van veel verschillende zaken dingen meekrijgt. Denk hierbij aan; personeelszaken, financiƫn en het uitdenken en bepalen van beleid.

Welke vaardigheden zou een nieuwe bestuurder moeten hebben volgens jou? Wat moeten ze in ieder geval leren?

Als bestuurder gaat het om het belang van de organisatie, het is in alles belangrijk om dit als uitgangspunt te houden. In de kern komt het op veel organisatorische zaken aan, hierbij is het handig als je leert om gestructureerd te werken, afspraken na te komen en ervoor te zorgen dat afgesproken zaken of doelstellingen nagekomen en behaald worden. Tot slot blijft het mensenwerk en is het luisteren naar elkaar en naar signalen binnen de organisatie heel belangrijk.

Hoe zouden we jongeren nog meer kunnen interesseren voor het deelnemen in een bestuur van een vrijwilligersorganisatie?

Persoonlijk denk ik dat veel jongeren de stap best groot vinden of gewoon simpelweg niet weten dat het mogelijk is. Toen ik bij Netwerk Dordtse Helden kwam hebben we heel laagdrempelig koffie gedronken om uit te leggen wat de stichting doet en wat mijn rol zou kunnen zijn. Dit heeft voor mij heel erg geholpen om daar een beter beeld bij te krijgen. Daarom denk ik dat uitleggen wat je gaat doen en hoe dit er concreet uitziet qua tijdsindeling enorm zou helpen.

Heb je ervaring nodig om in een bestuur te zitten? Met wat voor soort mensen zit je momenteel in het bestuursteam?

Wat mij betreft heb je geen ervaring nodig, natuurlijk helpt het als je enigszins weet hoe dingen werken maar dat is uiteraard met alles zo. Ik ben ook begonnen zonder bestuurservaring en kan er van zeggen dat ik er geen spijt van heb. Op dit moment zitten we in een divers bestuur met verschillende leeftijden, aankomende zomer gaan 2 bestuursleden ons verlaten en we zijn daarom op zoek naar nieuwe bestuursleden die ons gezellige bestuur komen versterken!

Moet je veel vergaderen en hoe zou je dit minder saai kunnen maken? Heb je daar een idee over?

Bij Netwerk Dordtse Helden zijn vergaderingen zeker niet saai, natuurlijk zijn er zaken die besproken moeten worden en die niet altijd in 3 minuten afgerond kunnen worden. Onze voorzitter heeft een hele duidelijke en haalbare agenda waarbij we alleen zaken bespreken die echt noodzakelijk zijn. De secretaris voorziet ons van de juiste stukken, dit werkt voor mij perfect. Ik weet waar ik aan toe ben en kan me hierop voorbereiden.

Heb je nog overige tips of tops voor aanstormend talent?

Ga het gewoon doen, de drempel die je misschien voelt om dit te gaan doen is er niet. Hier kom je vanzelf achter als je in het bestuur zit.

Training Besturen kun je leren