Scrollen
Verhaal

10 tips om vrijwilligers te waarderen

Natuurlijk geef jij je vrijwilligers met kerst een attentie en krijgen ze van jou regelmatig een schouderklopje. Vooral dat laatste is belangrijk: AANDACHT is de mooiste vorm van waardering die je kunt geven. En daarmee heb je meteen tip 1 te pakken.

Alsjeblieft: nog eens 9 tips om je vrijwilligers te laten weten hoe blij je met ze bent!

Tip 2: inspraak

Neem je vrijwilligers serieus: geef ze inspraak, vraag naar hun mening en breng hun ideeën in de praktijk. Deze vorm van waardering kost misschien wat meer tijd (en soms geld) maar het levert ook veel op. Vrijwilligers weten hoe het eraan toe gaat op de werkvloer en weten vaak heel goed hoe processen efficiënter kunnen verlopen, hoe je meer bezoekers of leden kunnen trekken, energie kunnen besparen etc etc…..

Tip 3: investeren

Bied regelmatig een training of bijscholing aan. Je investeert in vrijwilligers en zo voelen zij het ook: een echte vorm van waardering! Het mes snijdt aan drie kanten: De vrijwilliger voelt zich gewaardeerd, is na de training een stuk wijzer geworden en doordat de vrijwilliger bij jou kan groeien, is de kans dat hij/zij langer bij jouw organisatie blijft groter.

Tip 4: doorgroeien

Zorg dat er doorgroeimogelijkheden voor vrijwilligers binnen jouw organisatie zijn. ‘Promotie’ aanbieden is de ultieme vorm van waardering geven. Zo’n promotie hoeft niet groot te zijn en kan ook in kleine stapjes gaan.

Tip 5: sfeer

Zorg voor gezelligheid! Soms is het doel waar jullie allemaal voor strijden zo belangrijk, dat het eigen welzijn erbij inschiet. Maar hé, jullie zijn er ook voor elkaar! Dus duik eens samen de kroeg in, zorg voor taart bij de koffie, geef een bbq in de tuin en zorg dat er een gezellige plek is waar jullie elkaar regelmatig op kunnen zoeken. De meest gehoorde motivatie om vrijwilligerswerk te gaan doen is het ontmoeten van nieuwe mensen en de hoop op nieuwe vriendschappen.

Tip 6: feedback

Plan regelmatig voortgangsgesprekken in en vraag in deze gesprekken vooral naar wat er goed gaat en wat de vrijwilliger nodig heeft om het allemaal nog beter te laten verlopen. LUISTEREN is hierbij het allerbelangrijkste. Zo wordt een voortgangsgesprek een echte vorm van waardering. De vrijwilliger voelt zich gezien en gehoord en jij hoeft niet meer op te zien tegen dit soort gesprekjes omdat ze een positievere insteek krijgen.

Tip 7: meelopen

Loop eens een paar uurtjes met een vrijwilliger mee. Het levert een schat aan informatie op en alweer: vrijwilligers ervaren dit als een geweldige vorm van waardering: ze mogen laten zien waarmee ze bezig zijn en waar ze trots op zijn.

Tip 8: aandacht voor succes

Vier jullie successen, al zijn ze nog zo klein. Jullie werken allemaal hard en staan voor hetzelfde doel. Behaalde resultaten lijken dan soms bijna gewoon te worden. Laat dit niet gebeuren en vraag telkens weer aandacht voor zo’n succes. Dat hoeft echt niet steeds met champagne, een gezamenlijk koffiemomentje of  het benoemen in een nieuwsbrief is ook al top!

Tip 9: ken je vrijwilligers

Weet wanneer ze grootouder worden, een diploma halen, jarig zijn, welk kind er pas ziek is geweest. Het zijn die kleine persoonlijke dingetjes die het ‘m doen.

Tip 10: Waardeer jezelf!

Of je nu een vrijwilliger bent of een betaalde kracht; als vrijwilligerscoördinator hou je 1000 ballen in de lucht en ben je de drijvende kracht van jouw cluppie. Trakteer jezelf regelmatig op een vrije dag, een verwenmomentje, of gewoon even rust met een bak koffie. Een héle diepe buiging voor jou.