Scrollen
Verhaal

Vrijwilligerswerk in de baas z’n tijd

“Wij zijn allemaal IT’ers met twee linkerhanden, maar we hebben een goed stel hersens en samen komen we er wel!” Dennis van der Voort van het softwarebedrijf Bizzomate klust elke maand samen met zijn collega’s in een huis of tuin van iemand die dat zelf niet kan. En als ze niet klussen, maken ze samen met mensen met een verstandelijk beperking een grote pan soep of ze oefenen Nederlands in een taalgroepje voor vluchtelingen.
Had ik het maar veel eerder gedaan

Dennis en zijn collega’s mogen tien procent van hun werktijd besteden aan vrijwilligerswerk. “Een heel leuke manier om je collega’s eens van een andere kant te leren kennen,” vertelt Dennis. Maar waarom zou de werkgever dit willen? Dennis: “Ons bedrijf staat voor bepaalde waarden en normen, we willen graag maatschappelijk bewust ondernemen. Daarnaast is het natuurlijk goed voor de teamspirit en je trekt als bedrijf vanzelf een bepaald type werknemers aan, hoe zal ik het zeggen.. mensen met een actieve instelling en een goed hart. Dat is altijd goed voor je bedrijf toch?“

De tien procent heeft nog een ander onverwacht voordeel. Op de huidige krappe arbeidsmarkt, zeker voor ICT-personeel, blijkt het een Unique Selling Point te zijn. “We onderscheiden ons hiermee. We merken dat mensen andere banen hiervoor laten schieten. Ik ook hoor! Ik kon echt wel kiezen uit meerdere banen maar dit gaf voor de doorslag.”

Een inkijkje in levens van anderen verrijkt mij.

Dennis had nog nooit eerder vrijwilligerswerk gedaan. “Er kriebelde altijd wel iets, ergens in mijn achterhoofd zat een behoefte om verder te kijken dan alleen werk en carrière. Nu denk ik: had ik het maar veel eerder gedaan. Het heeft mijn blik op de wereld verruimd.” Naast het opknappen van tuintjes en het klussen, is Dennis inmiddels ook kookmaatje van een jongen met een lichte verstandelijke beperking. Eenmaal per week koken ze samen. En passant helpt Dennis hem met kleine en grote zorgen, want zijn maatje woont zelfstandig en dat is niet altijd makkelijk voor hem.

Dennis: “Ik kom bij zo veel mensen over de vloer. Mensen die een heel ander leven leiden dan ik. Het helpt je uit je bubbel doordat je een inkijkje krijgt in de levens van anderen. Het verruimt je blik en dat is…tsja ik kan niet anders zeggen: een verrijking!”