Scrollen
Verhaal

Van lokettist naar blijmaker

Herma was ruim 30 jaar hét gezicht van het NS-station in Dordrecht. Als lokettist hielp zij verdwaalde reizigers, zenuwachtige scholieren op hun eerste schooldag en verwarde ouderen op zoek naar een menselijk gezicht.
Vrijwilliger zijn op jouw voorwaarden

“en zo kan ik nog wel even doorgaan,” lacht Herma, “Ik was eigenlijk een soort maatschappelijk werkster.” Totdat het laatste NS-loket ook dicht moest. Herma: “Ik dacht, ik ben 64 jaar, ben ik nu afgeschreven voor de maatschappij?”

Ze besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten. “Ik ben creatief, heb een groot sociaal hart en een berg ervaring. Daar wilde ik iets mee doen. Dat gooi je toch niet zomaar weg? Ik wilde wél iets gaan doen waar ik echt blij van werd en waar ik mezelf helemaal in kon uitleven. Ik ben bij INZET078! uitgekomen. We hadden een gezellig gesprek en ik mocht vertellen wat mijn wensen waren en welke talenten en vaardigheden ik als vrijwilliger in wilde zetten. Maar het leukste vond ik de vraag: Wat wil je er voor je zelf uithalen? Daar had ik nog niet zo over nagedacht. Ik dacht, dat doe je om een ander te helpen, maar de adviseur legde mij uit dat je vrijwilligerswerk ook voor jezelf mag doen.”

“Samen kwamen we erachter dat ik vooral die maatschappelijke kant van mij verder wilde ontwikkelen. Schilderen is mijn hobby, dáár wilde ik mezelf ook verder in ontwikkelen. Dus wat wilde ik er voor mezelf uithalen? Ik dacht alleen gezelligheid, leuke collega’s, maar het bleek ook om een stukje zelfontplooiing te gaan.

Ik wilde beter leren schilderen

Herma kwam uiteindelijk terecht bij Studio Blijmakers. Een creatieve dagbesteding voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. Herma: “Wat ik er zo leuk aan vindt is dat het niet zomaar een knutselclubje is. Wat wij maken is écht mooi. Het zijn kunstwerken en die moeten kwaliteit hebben, want het wordt verkocht of tentoongesteld. We doen ook mee aan Kunstrondje Dordt bijvoorbeeld. Ook de deelnemers vinden het leuk dat hun werkstukken serieus worden genomen. We doen alles ook echt samen: van het allereerste creatieve idee tot aan de puntjes op de i. Het maakt niet alleen de deelnemers blij, het maakt mij ook heel blij!”