Scrollen
Verhaal

Talentscan inspireert ouderen om zich vrijwillig in te zetten

Wanneer ik haar vraag of ze mee wil doen aan de talentscan schrikt mevrouw De Jager (72) zich een hoedje. “Oh nee kind, daar ben ik te oud voor” roept ze uit. Even later zit ze toch bij mij aan tafel om de talentkaarten te schudden.
Ik wist niet dat ik het in me had

De kaarten hebben thema’s als ‘Op welke plekken kom je graag?’ en ‘Wat zijn jouw sociale pluspunten?’ of ‘Wat vind je belangrijk voor jezelf?’ We raken door al deze thema’s al snel met elkaar in gesprek. Mevrouw De Jager leidde vroeger verpleegkundigen op en kan daar liefdevol over vertellen. Ze blijkt ook een enorm liefhebber te zijn van klassieke muziek en weet zelfs haar kleinkinderen zo gek te krijgen dat ze soms met oma meegaan naar een concert.

Kleurrijk pallet

Voor we het weten zijn we twee bakken koffie en een uur verder. De talentscan is klaar. De kaarten zijn geschud en gelegd. Een kleurrijk pallet aan talenten, interesses, kansen (en beperkingen) ligt voor ons op tafel. Mevrouw De Jager straalt: “Ik wist niet dat ik dat allemaal nog in me had!”

We praten verder over wat ze met al die talenten, interesses en kansen zou kunnen doen. Inmiddels weet ik dat mevrouw door de behandeling van kanker met chemotherapie, snel vermoeid is. Ook is zij nog erg verdrietig over het verlies van haar man een aantal jaar geleden. Maar we hebben vooral gepraat over wat ze allemaal nog wél kan, en vooral wil. Haar vermogen om kennis over te dragen, gecombineerd met haar liefde voor klassieke muziek en de feeling die ze heeft met pubers zou ze graag in willen zetten. Hoe, dat weet ze nog niet.

Te jong om achter de geraniums te zitten

Ik geef haar wat suggesties mee: Ze zou misschien kunnen meedenken over de programmering van een muziekfestival zodat ook jongeren geïnteresseerd raken, maar ze werd ook blij van een vacature waarin vrijwilligers worden gevraagd om voor te lezen aan kinderen van vluchtelingen. Mevrouw De Jager gaat naar huis met een foto van haar talentscan en een aantal passende vrijwilligersvacatures. Natuurlijk moet ze er eerst nog over nadenken, maar, zo vertrouwde ze me toe: “Ik voel me nog veel te jong om achter de geraniums te zitten.”

Talentscan voor gouden golf

De Talentscan is onderdeel van het programma Tijdloos Talent van het NOV. Dit najaar gaat INZET078! met de scan actief de boer op. Want we vergrijzen, maar is dat erg? Wij denken van niet. Je kunt juist je voordeel doen met de grijze golf. Wij noemen het dan ook liever de gouden golf. Natuurlijk wil je geen team met alleen maar ouderen, een (vrijwilligers)team werkt het beste als het een diverse samenstelling heeft en dat geldt zeker ook voor leeftijd. Jonge mensen brengen ambitie, energie en verfrissende ideeën met zich mee. Ouderen kennis, ervaring en wijsheid.

Zie jij ook de voordelen van een team dat bestaat uit verschillende generaties? Bel ons voor advies over senior-vriendelijke vacatures of doe mee met de workshop: Hoe maak ik mijn organisatie jongerenproof?