Scrollen
Verhaal

Omdenken

Onze adviseurs zijn met gemak hele dagen aan het woord. Dat is hun vak. Vandaag vroegen we Caroline van der Mijle eens haar mond te houden en op te schrijven wat haar zoal inspireert in het werkveld van vrijwillige inzet. Lees haar persoonlijke blog..
Ook babbelen met Caroline?

Als adviseur vrijwillige inzet voer ik inspirerende gesprekken. Sommige uitspraken blijven dan hangen. Afgelopen week hoorde ik van een organisatie die geen subsidie meer krijgt:  “Ach, met een beetje omdenken bleek dat we ook prima onze eigen broek konden ophouden.”

We hadden het over geld. Want hoe je het ook wendt of keert, zonder centjes kom je nergens, toch? “Nou nee,” betoogde mijn gesprekspartner, “je kunt ook ruilen: spullen bijvoorbeeld, maar ook talenten, kennis, ervaring, tijd of ruimte.”

Mijn gedachten sloegen op hol: in Dordrecht hebben we honderden vrijwilligersorganisaties. Elke club heeft wel wat te bieden: een ruimte die vaak leegstaat, gereedschap dat 364 dagen van het jaar in de kast blijft liggen of een uitgebreid netwerk. Misschien zelfs wel vrijwilligers die tijdelijk minder te doen hebben. Ik moest er even voor gaan zitten. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Ik gooi maar even de knuppel in het hoenderhok: Vrijwilligersorganisaties zijn soms vastgeroest in hun denken en staan soms te veel met hun rug naar de samenleving, maar ik begrijp het ook goed! Het is ook een lastige tijd. De overheid trekt zich terug, vrijwilligers zijn steeds moeilijker te vinden en corona gooit roet in het eten.

LETS Ruilwinkel had onlangs een bijzonder probleem: door corona ging iedereen het huis opruimen en werden ze bijna bedolven onder overtollig huisraad en vooral veel speelgoed. De winkel moest dicht uit ruimtegebrek.

Culturele broedplaats en stadwarenhuis DOOR huist tijdelijk in het enorme leegstaande belastingkantoor. Plek zat! Deze twee partijen wisten elkaar te vinden. Nu kun je er elke woensdagmiddag terecht voor een kinderruilwinkel. En wil je behalve speelgoed ruilen ook nog even lekker blijven hangen? Dat kan! Het Vrij Dordts Kindertoneel (recent omgedoopt tot Theater Villa Kakelbont) sloot aan met een doos vol verkleedspullen en leuke creatieve spelletjes. Ouders kunnen ondertussen genieten van een expositie van één van de kunstenaars die in DOOR een atelier hebben of wat drinken of eten bij het barretje (zodat er ook nog wat centjes verdiend worden).

Ik ga er woensdag maar eens heen voor een inspirerend gesprek.

Groetjes,
Caroline