Scrollen
Verhaal

Met voorlezen valt een wereld te winnen

Siham Nahari leest voor. En niet alleen zij. Tientallen vrijwilligers lezen wekelijks mooie, ontroerende, grappige, spannende boeken voor aan kinderen in Dordrecht.
Meld je aan bij Voorleespret Plus

Siham is netwerkcoördinator bij Stichting Voorlezen en vraagbaak bij het project Voorleespret Plus. Ze legt uit: “Zelf leren lezen is belangrijk, maar door vóórlezen ontwikkelen kinderen niet alleen een goed gevoel voor taal, ze gaan lezen ook leuk vinden. Goed kunnen lezen en schrijven is belangrijk voor de rest van je leven, maar in deze digitale samenleving is dat niet vanzelfsprekend. Met voorlezen valt er een wereld te winnen voor kinderen!”

Voor een nieuw project ‘Voorleespret Plus’ is de Stichting op zoek naar nieuwe vrijwilligers die na de herfstvakantie gaan beginnen: Siham: “Tijdens de Lock down hebben veel kinderen school moeten missen. De impact hiervan is natuurlijk groot, daarom hebben we dit project samen met een aantal scholen opgestart. De scholen melden de kinderen die baat hebben bij extra hulp in de taalontwikkeling bij ons aan. Wij koppelen niet alleen het kind, maar het hele gezin aan de vrijwilliger die gaat voorlezen.

Iets moois bijdragen aan de ontwikkeling van een kind

Als vrijwilliger kom je namelijk bij het gezin thuis en je probeert de ouders te betrekken bij het voorlezen. Ouders zien hoeveel plezier je samen met het kind beleeft door samen even helemaal te verdwijnen in een spannend of mooi verhaal. Als je het boekje daarna dichtklapt kun je er over napraten en een aantal leerzame spelletjes doen die aansluiten op het boekje. De spelletjes staan in een map van Stichting Voorlezen. Het gaat dus allemaal heel speels en juist niet schools.

Je kunt bijvoorbeeld ook een keertje met het kind en de ouders naar de bieb gaan of een wandeling door het park maken als je bijvoorbeeld net een boekje over de  herfst hebt gelezen. Na een half jaar hopen we natuurlijk dat  de ouders het overnemen van de vrijwilliger. In ieder geval blijft het plezier dat boeken en verhalen brengen in het gezin vaak hangen.

Voorleesvrijwilliger worden is behalve leuk ook heel interessant en geeft veel voldoening vertelt Siham: “Voordat je begint volg je workshops bij Stichting Voorlezen. Workshops waarin je leert over interactief voorlezen en over de jeugdboekencollectie in de bieb. Ook leer je hoe je op een speelse manier taal over kunt brengen op kinderen. Daarbij krijg je handige tips hoe je de ouders erbij kunt betrekken en krijg je uitleg over de map die je van ons krijgt.

Een eerste kennismaking met het gezin doen we op de school van het kind. De leerkracht van het kind sluit daar ook bij aan om desgewenst nog een toelichting te geven. Je doet het dus echt samen met ons, de leerkracht, de ouders en natuurlijk het kind. Ook tijdens het project sta je er niet alleen voor. We hebben regelmatig terugkom bijeenkomsten met de andere voorleesvrijwilligers. Je kunt namelijk veel van elkaar leren en het is natuurlijk ook gewoon gezellig om elkaar te ontmoeten!

Wil jij ook iets moois bijdragen aan de ontwikkeling van een kind?

Meer informatie en aanmelden