Scrollen
Verhaal

Koester vrijwilligers

De bloemen- en beleeftuin van de Crabbehoeve ligt er prachtig bij. Vrijwilligerscoördinator Ans Nijsen staat net de perken aan te harken. “Dat hoort er ook bij, maar laat dit nu mijn hobby zijn!” vertelt ze lachend.
Alles wat je aandacht geeft groeit
Als vrijwilligers het naar hun zin hebben, lopen ze graag een stapje harder.

De Crabbehoeve is een ontmoetingsplek in de wijk Crabbehof. Je kunt er koffiedrinken of een broodje eten, maar je kunt ook meedoen met één van de vele activiteiten die er worden georganiseerd. Er werken 35 vrijwilligers en Ans koestert hen allemaal. “Ik ben hier zo’n 25 tot 30 uur per week, maar vaak ook langer. Ik vind het belangrijk om met alle mensen die zich hier inzetten contact te hebben. Dat kost tijd, maar alles wat je tijd en aandacht geeft, groeit en bloeit. Kijk maar naar de tuin! En dat geldt dus ook voor vrijwilligers. Als zij het naar hun zin hebben, lopen ze graag een stapje harder. Uiteindelijk wordt ook de buurt daar weer beter van.”

Meedoen in de samenleving

Tussen de vrijwilligers zijn ook een aantal participanten. Dat zijn mensen die om wat voor reden dan ook extra begeleiding nodig hebben om- via vrijwilligerswerk-  weer mee te kunnen doen in de samenleving. Daarnaast begeleidt Ans ook altijd een paar stagiaires van het Da Vinci College. Hoe doet ze dat? Ans: “Ik vertrouw vooral op mijn ervaring en intuïtie. Vooraf kijk ik goed of iemand past binnen onze club. Dat voel je aan. Daarna vraag ik wat iemand verwacht, wat zijn of haar wensen zijn, waar iemand goed in is. We proberen altijd een leuke job te creëren die past bij de persoon. We hebben geen vastomlijnde vrijwilligersprofielen.”

Vrijheid blijheid dus en super flexibel? “Op sommige punten moet je juist structuur bieden”, legt Ans uit. “We werken met een aantal duidelijke regels en met vaste werktijden. Dan weet iedereen waar ie aan toe is.”