Scrollen
Verhaal

Ik deel mijn tuin

Deeltuinen is iets nieuws in Dordrecht. Het principe is simpel: je hebt een mooie tuin en je wilt anderen daarvan laten genieten. Dus waarom zou je je tuin niet af en toe een uurtje delen?
Vanuit de tuin iets betekenen voor anderen

Denk bijvoorbeeld aan die oude meneer die veel alleen is. Of aan die leuke buurvrouw die geen tuin maar wel groene vingers heeft. Dat leek Tineke Jooren-Hardenbol ook een goed idee. Toen haar vrijwilligerswerk in een verpleeghuis tijdens de coronaperiode stil kwam te liggen, zette ze haar tuin op het digitale platform www.deeltuinen.nl.

Tineke: “Zo kan ik me toch nog inzetten voor oudere mensen in mijn wijk. En dan ook nog op een flexibele en vrijblijvende manier, want als straks mijn gewone vrijwilligerswerk weer begint, wil ik dáár ook tijd voor vrijmaken. Je kunt op de website van Deeltuinen aangeven op welke dagen je de tuin beschikbaar stelt en hoe je het verder allemaal wilt regelen. Dat kun je ook weer eenvoudig aanpassen. Heel flexibel dus en je werkt ook nog eens lekker vanuit huis…eh tuin!”

Voor mij was het ook gezellig, we hebben afgesproken contact te houden

Tineke heeft haar tuin één dagdeel per week beschikbaar gesteld, op afspraak. “Ik vraag mensen te bellen voor een afspraak, zo word ik nooit verrast en kunnen we telefonisch alvast kennis maken. Inmiddels heb ik al een eerste afspraak gehad. Een ouder echtpaar dat vlakbij in een seniorenflat woont en met dit warme weer even buiten wilde zijn. Het was zo leuk! Ik heb er zelf ook van genoten. Ik heb eerst een rondleiding door de tuin gegeven, want ik ben er natuurlijk best een beetje trots op en daarna hebben we gezellig koffie gedronken. Je zag ze echt opleven en voor mij was het ook heel gezellig. We hebben afgesproken contact te houden.”

Ik wil me blijven ontwikkelen, met vrijwilligerswerk kan dat

In het verpleeghuis waar Tineke werkt, heeft zij eerder haar groene vingers ingezet: ze hielp mee met het opzetten van een beleeftuin voor ouderen waar veel te zien, doen, voelen en ruiken is. Samen met de dementerende ouderen wandelde ze door de tuin en liet hen zoveel mogelijk beleven door alle zintuigen te prikkelen. Om dat goed te kunnen begeleiden mocht ze een cursus volgen bij het IVN (Instituut voor Natuureducatie) . Tineke: ”Geweldig interessant en leerzaam.Ik ben zelf ook 60+ maar ik vind het heel belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen, dank zij mijn vrijwilligerswerk lukt dat prima!”