Scrollen
Verhaal

Iets doen waar je happy van wordt

Werkweken van 60 uur, voor de liefde naar Dordrecht gekomen en onlangs een huis gekocht. Toch maakt Teun Ruis (25) graag tijd vrij om zich vrijwillig in te zetten.

April 2020. We zitten middenin de coronacrisis, de afspraak op locatie kan helaas niet doorgaan, maar we willen graag het verhaal van Dordtse Held Teun horen. Geen 1,5 meter afstand, maar 25 kilometer uit elkaar. Voor Teun geen probleem. Hij vertelt via videobellen enthousiast over zijn vrijwillige inzet als klusser.

Teun is vrijwilliger bij Netwerk Dordtse Helden. Dit is een initiatief dat bemiddelt en helpt met eenmalige klussen bij jonge Dordtenaren die dit wegens omstandigheden niet zelf kunnen. De vrijwillige klussers zijn doorgaans zelf ook tussen de vijftien en dertig jaar oud.

“Ik ben 25 jaar en woon sinds twee jaar in Dordrecht. Ik ben een echte Brabander, maar voor de liefde naar Dordrecht gekomen. Ik heb pas een huis gekocht in Nieuw Krispijn en woon daar met mijn vriendin Marloeke. Bij Bakker Bart werk ik als bedrijfsleider. Een prachtig mooie baan waarin ik het prima naar mijn zin heb. Ik ben vrij handig met klussen in en rond het huis, aanmelden bij Dordtse Helden was daarom niet zo’n grote stap.”

Als je iets doet waar je blij van wordt, dan kost dat geen moeite.

Tijd maken Ik heb regelmatig werkweken van 60 uur. Toch vind ik dat ik best iemand een handje kan helpen. Als je iets doet waar je zelf happy van wordt kost dat toch helemaal geen moeite? Het zijn vaak karweitjes van pakweg een half uurtje: een lamp verwisselen, een schilderij of een tv ophangen. Als het grotere klussen zijn, zoals een tuin opknappen of verhuizen, dan gaan we er met een ploegje vrijwilligers heen.

Waarom Dordtse Helden? Dordtse Helden krijgt de klusvragen binnen en zorgt dat ik dingen kan doen die bij mij passen. Ze bemiddelen en dat is handig voor mij. Ook organiseren ze af en toe een gezellige borrel waar je andere ‘helden’ ontmoet en waar je ervaringen kan uitwisselen. Ik zie weinig andere vrijwilligers, dus wat mij betreft mag die borrel best een keer per maand.

Grappige ervaring “Ik heb een leuk voorbeeld”, vertelt Teun tot slot. Meestal help ik jongeren met klussen, maar vorig jaar was ik bij een wat ouder echtpaar om lampjes op te hangen. Zegt die vrouw tegen mij: ‘Weet je wel dat ik hartstikke blij ben met jou?’ Ze wijst op haar man. ‘Want hij kan niks!’