Scrollen
Verhaal

Nieuwe gezichten, nieuwe kansen

Veel Dordtenaren die ik help om vrijwilligerswerk te vinden, zijn nieuwkomers. Na jarenlang wachten in een AZC hebben zij eindelijk een huis gekregen. Ze staan te popelen om verder te gaan met hun leven. Vrijwilligerswerk is een belangrijke eerste stap. Het is een manier om de taal te leren, je netwerk uit te breiden, werkervaring op te doen en om de stad beter te leren kennen. Daarom bulken nieuwkomers vaak van de vrijwillige energie.
Vrijwilliger zijn op jouw voorwaarden

Die vrijwillige energie moet nog wel worden omgezet naar vrijwillige inzet om zaken in beweging te krijgen. Vergelijk het met ruwe olie die moet worden omgezet naar benzine om de auto aan het rijden te krijgen. Als adviseur mag ik hiermee een beginnetje maken. Dat doe ik door samen met de vrijwilliger en de organisatie te kijken wat er nodig is om die energie om te zetten naar inzet. Dat is niet altijd eenvoudig en organisaties blijken eigenlijk helemaal niet zo happig om nieuwkomers als vrijwilligers op te nemen.

En dat begrijp ik best. Het kost bijvoorbeeld meer tijd om taken uit te leggen en voor sommige functies geldt dat ze simpelweg niet geschikt zijn als je de Nederlandse taal nog niet goed spreekt. En, laten we eerlijk zijn, het vraagt ook wat van je vrijwilligersteam. Niet alleen de taalbarrière, maar ook een andere culturele achtergrond kan voor wrijving binnen je team zorgen. Andere normen en waarden leiden soms tot misverstanden die je van te voren niet had zien aankomen.

Investeer in nieuwkomers

Maar als je bereid bent om te investeren in deze nieuwe vrijwilligers, bijvoorbeeld door de functie aan te passen, een vaste begeleider aan te wijzen of een wat langere inwerktijd te plannen, dan zul je verrast worden. Vergeet daarbij niet om te investeren in je huidige team vrijwilligers, door draagvlak te creëren voor een nieuw en ander gezicht. Dat kun je bijvoorbeeld doen door echt te luisteren naar eventuele twijfels en ze bespreekbaar te maken. Als je van te voren afspraken maakt, kun je al veel winnen.

En oh, wat heeft het dan veel voordelen om een divers of beter nog inclusief team te hebben! Wat het verschil is? Vergelijk het met een feestje: Op een divers feestje mag iedereen komen. Op een inclusief feestje mag iedereen ook meedoen. Dus bijvoorbeeld gaan dansen als niemand anders dat doet, of andere muziek opzetten. In plaats van een gezapige verjaardag kan het dan zomaar zo’n gedenkwaardig feest worden waar iedereen het jaren later nóg over heeft.

Een frisse wind

Even terug naar de vrijwilligersorganisatie. Een divers en inclusief team is een team waarin vrijwilligers werken met allerlei verschillende achtergronden en culturen. Dat zorgt voor veel verschillende standpunten en ideeën, andere manieren om zaken aan te pakken en misschien trek je ook ander publiek of bereik je onverwachts doelen waar dat eerder niet lukte. Kortom: er kon wel eens een frisse en vernieuwende wind gaan waaien.

Daarom wil ik tegen deze organisaties zeggen: investeer in nieuwkomers. Op de korte termijn kost het wat, maar op de langere termijn levert het je dubbel en dwars meer op. Want zeg nou zelf: in deze dure tijden willen we kostbare energie niet zomaar verspillen. Dat geldt ook voor schaarse vrijwillige energie. Laat die niet zomaar wegsijpelen!

Geschreven door: Caroline van der Mijle