Scrollen
Verhaal

Expeditie Gastvrij vanuit je huis

Mirjam van den Hoek van Kamers met Aandacht heeft meegedaan aan de Expeditie Nieuwe Gezichten met als thema: “Gastvrij vanuit je huis”. Haar ervaring deelt ze graag om andere organisaties te inspireren. Het werd een gezellig vraaggesprek en we doken de fotostudio van Frank Bogers in.
Mirjam: Verruim het blikveld en laat oude wervingspatronen los

Even voorstellen

Mijn naam is Mirjam van den Hoek, ik ben coördinator bij Kamers met Aandacht in Zuid-Holland-Zuid. Ik zoek verhuurders die vrijwilliger willen worden bij Kamers met Aandacht, door een kamer in hun huis te verhuren. Het gaat dus om particulieren die hospita willen worden voor een jongere die nog een steuntje in de rug nodig heeft.

Wat is Kamers met Aandacht?

Kamers met Aandacht is een organisatie die bemiddelt tussen verhuurders en jongeren tussen 18 en 23 jaar. Kamers met Aandacht werkt samen met jeugdzorgaanbieders en sociale wijkteams.

Waarom deed je mee aan onze Expeditie Nieuwe Gezichten?

Voor Kamers met Aandacht zoek ik nog volop verhuurders in de regio, dus alle ondersteuning bij het vinden daarvan is welkom. We liepen rond met plannen voor een campagne om ‘gastvrije Dordtenaren’ te werven, toen de promotie voor deelname aan de Expeditie voorbij kwam. Ik was meteen enthousiast en samen hebben we andere organisaties gezocht, die ook op zoek zijn naar mensen, die zelf willen bepalen hoe vaak, hoe veel en op welke manier zij gastvrij zijn voor een ander. We hebben contact gelegd met INZET078! en een cursusgroep gevormd. Samen met de coördinatoren van Stichting Mentorschap, Tuinmomentje en Buurtwerk vormden we een Expeditiegroep.

Wat deed jou besluiten om mee te doen?

Ik werd enthousiast van de manier waarop de Expeditie werd aangeboden. De Expeditie is geen saaie, duffe cursus met huiswerk, maar echt een proces waar je als organisaties gezamenlijk aan begint op zoek naar mensen die iets voor je organisatie kunnen betekenen.

Hoeveel tijd was je kwijt aan deelname?

We waren zo enthousiast gestart met wilde ideeën over een gastvrij Dordt, dat we ook aardig gingen luchtfietsen met elkaar. Die tijdsinvestering was best groot, maar ik heb er wel ontzettend veel van geleerd. Zo ben ik nu heel selectief in de wervingsactiviteiten die ik inzet voor Kamers met Aandacht. Vóór de cursus was ik aan het schieten met hagel. Iedere coördinator van een initiatief, dat draait op vrijwilligers, zal het herkennen: je zet een vacature uit, waarvan je niet weet of die ooit gelezen wordt. En je strooit met folders die misschien direct bij het oud papier belanden. Door met elkaar ideeën te bedenken, te testen en anderen erbij te vragen, kom je erachter wat je moet doen om het gewenste resultaat te bereiken. Je leert bepalen naar welke mensen je op zoek bent, hoe je die vindt en waar ze gevoelig voor zijn. En waar ‘the magic’ happens.

Wat heeft het meedoen jouw organisatie opgeleverd?

Waar we aanvankelijk grootse plannen hadden voor het nomineren van gastvrije Dordtenaren en fietsroutes langs vrijwilligers met ervaringsverhalen, werd onze wervingsactiviteit uiteindelijk een heel eenvoudig concept: de warmloopwandeling. We hebben een coronaproof, kleinschalige wandeling georganiseerd, waarvoor alle deelnemers van de Expeditie iemand hadden uitgenodigd. Tijdens de wandeling hebben deze genodigden met onze initiatieven kennisgemaakt op een heel persoonlijke manier. Er werden direct ambassadeurs geboren. Ik benader sindsdien specifieke mensen van wie ik weet dat ze enthousiast zijn voor Kamers met Aandacht, zonder per se zelf verhuurder te willen zijn. Ik vraag hen of ze iemand kennen met wie ik eens een wandeling zou moeten maken of een kopje thee zou moeten drinken. Daardoor komt een kettingreactie op gang.

Wat heeft het meedoen jou persoonlijk opgeleverd?

Ik heb de Expeditie ervaren als een hele goede manier om van platgetreden paadjes af te wijken en toch niet te verdwalen. Je hebt een doel met elkaar: mensen bij je organisatie betrekken. Dat eindpunt is heel helder, de koers zoek je met elkaar. Het is een investering die je jezelf en je organisatie moet gunnen. Het helpt om niet te verzuren als het vinden van vrijwilligers niet direct lukt. Verder is mijn netwerk groter geworden en we hebben een leuke tijd gehad met elkaar, veel gelachen.

Wat zou je andere organisaties aanbevelen?

Ik kan de Expeditie aanraden aan alle coördinatoren die zin hebben om hun blikveld te verruimen, alle vastgeroeste wervingsgewoonten los te laten en te leren waar het om draait bij het werven van mensen voor je organisatie.