Scrollen
Verhaal

Nooit te jong voor vrijwilligerswerk

Dat vrijwilligerswerk voor alle leeftijden is, bewijst de 85-jarige Paul Seesink. Sinds twee jaar is hij redacteur bij wijkkrant De nieuwe Dubbeldammer. Zelf woont Paul in Middenhoeve en hij stoorde zich eraan dat er nooit iets over ‘zijn buurtje’ werd geschreven, terwijl dat toch ook bij Dubbeldam hoort. Paul: “Toen heb ik zelf maar een bijdrage geschreven en dat werd nog geplaatst ook!”
Vrijwilligerswerk houdt mij actief

Van het één kwam het ander en nu is Paul behalve redacteur ook nog de ‘content manager social media’ voor de krant. Om die functieomschrijving moet Paul hard lachen “Ik zorg dat er actuele foto’s en kort Dubbeldams nieuws wordt geplaatst op Facebook en wie weet worden we ook actief op Instagram of op, hoe heet dat ook al weer? Tiktok!”

Vrijwilligerswerk houdt je actief en bij de tijd

Paul vindt het helemaal niet zo bijzonder dat hij op zijn leeftijd nog zo actief is en dan ook nog op deze eigentijdse manier. “Dat is het voordeel van vrijwilligerswerk, het houdt je actief en bij de tijd. Al vanaf dat ik een jonge man was heb ik naast mijn werk als binnenhuisarchitect, vrijwilligerswerk gedaan. Ik heb veel geschreven voor allerlei bladen en krantjes, maar ben ook actief geweest in de wijkvereniging en bij de kerk. Ik heb nooit tijd gehad om me echt op structurele basis te committeren aan één club of vereniging. Dat past ook niet zo bij mij. Maar flexibel vanuit mijn eigen huis een artikel schrijven of af en toe iets voor de kerk of buurt doen, dát past wel in mijn leven.”

Flexibel vrijwilligerswerk past bij mijn leven

Rest de vraag waarom Paul zich een leven lang vrijwillig heeft ingezet en dat nog steeds doet. Paul: “Het houdt je jong en het houdt je scherp. Naast je beroepsmatige leven, heb ik me ook op andere vlakken persoonlijk kunnen ontwikkelen, door te schrijven, door bezig te zijn met het geloof of door iets voor de buurt te organiseren. Je breidt je netwerk uit, leert mensen kennen.” Dan is hij even stil en denkt na…”Weet je wat het is, je wordt blanco geboren en je moet leren een weg te zoeken doorheen de tijd, om betekenis te geven aan het leven.. Maar je bent niet alleen op de wereld, je moet het ook elkaar naar de zin maken.”