Scrollen
Verhaal

Dit is veel meer dan voetbal

Toen Leendert Makkinga op de groepsapp van zijn voetbalteam meldde dat er weer getraind mocht worden, had hij binnen een uur meer dan 150 appjes. Leendert: “Dat laat goed zien hoe gemotiveerd deze bijzondere groep mensen is.”
Een G-team begeleiden is ook vrijwilligerswerk

De spelers van dit G-team van voetbalvereniging Oranje-Wit hebben een beperking waardoor voetballen in een regulier team niet kan. Leendert is samen met twee andere vrijwilligers, begeleider van het team.  In het dagelijks leven is Leendert juridisch adviseur. “Maar ik scoor liever met het team dan op mijn werk!” zegt hij lachend.

Het gaat om de lol deze mensen te zien groeien

Het G-team bestaat uit een groep enthousiaste jongens en één meisje, die om verschillende redenen niet zo makkelijk functioneren in een groep, laat staat in een teamsport. Leendert: “Een groot deel van deze jongeren heeft ADHD of een vorm van autisme. Sommigen hebben een kort lontje terwijl anderen juist in zichzelf gekeerd zijn. De kunst is om er tóch één team van te smeden, dat is juist voor deze jongeren zo belangrijk. Dat ze oog krijgen voor de ander en leren samenwerken. Het is veel meer dan voetballen alleen. Van de vaardigheden die ze tijdens het sporten opdoen, kunnen ze ook in hun verdere leven profijt hebben. En het is natuurlijk fantastisch dat ook deze jongeren de kans krijgen te sporten.“

Het G-team traint één keer in de week en daarnaast is er natuurlijk ook met regelmaat een wedstrijd. Leendert: “Omdat we het met z’n drieën doen, hoef je niet altijd paraat te staan. Met twee of desnoods één begeleider lukt het ook goed om de ploeg te trainen. Daarom is het zo fijn om dit werk samen te kunnen doen. De andere begeleider doet het ook al een poosje en onlangs hebben we een nieuwe vrijwilliger mogen verwelkomen. We vullen elkaar goed aan.

Om dit werk te doen hoef je niet per se verstand van voetbal te hebben, dat komt vanzelf wel. Veel belangrijker is, dat je er lol in hebt om jonge mensen te zien groeien in het team, hen kan leiden maar vooral BEgeleiden. Begrip en geduld is belangrijk, maar ook dat je stevig in je schoenen staat en overwicht hebt. De rest komt vanzelf, want het is vooral heel leuk en gezellig!“