De basis voor een goede vacaturetekst

Vacatureteksten in sterk taalgebruik

Een goede vacaturetekst maakt potentiële vrijwilligers direct enthousiast. Het benadrukt wat de nieuwe vrijwilliger er voor zichzelf uit gaat halen. Hij ziet in één oogopslag: ‘What’s in it for me?’

En de vacature is natuurlijk:

 • Kort en overzichtelijk
 • Volledig (wie, wat, waar, waarom, wanneer, hoe)
 • Inspirerend
 • Uitnodigend
 • Realistisch
 • Onderscheidend t.o.v. de ‘concurrentie’

Lastig? Met onderstaande tips moet het lukken!

Korte omschrijving functie

Begin met een korte praktische omschrijving van de vrijwilligersfunctie, zet erbij welke tijdsinvestering wordt gevraagd en waar de vrijwilligersfunctie wordt uitgevoerd. Hou het echt kort, deze omschrijving komt vaak als eerste in beeld. Een uitgebreidere omschrijving kan verderop in de tekst en via een linkje naar een folder of website.

Voorbeeld: Speeltuin Het Olifantje in de wijk Dubbeldam zoekt onderhoudsmedewerker voor eenvoudige klusjes voor gemiddeld 3 uur per week.

Denk vanuit de kandidaat vrijwilliger

Wat heb je te bieden?

Weet wat vrijwilligers willen en kijk welke drijfveren passen bij jouw vacature. De meest genoemde drijfveren van vrijwilligers zijn:

 • Sociale contacten opdoen/netwerk vergroten
 • Gezelligheid, fijne plek om naar toe te gaan met leuke collega’s
 • Vrijwilligerswerk geeft mij structuur en vastigheid in de week
 • Ervaring opdoen/cv versterken/opstapje naar betaald werk
 • Kennis en vaardigheden uitbreiden
 • Talenten ontdekken/oriëntatie: wat kan ik, wat past bij mij?
 • Goed doen, ik wil iets betekenen voor een ander/voldoening
 • Mijn passie/talenten/hobby uitoefenen samen met anderen

Bedenk welke van deze punten bij jouw vacature passen. Meestal zijn het er meer dan één. Benoem op welke wijze de vrijwilligersfunctie beantwoord aan bovenstaande behoeften.

Voorbeeld: Bij Speeltuin Het Olifantje zetten wijkbewoners zich in voor een leuke tuin waar kinderen lekker kunnen ravotten (drijfveren: sociale contacten en iets betekenen voor een ander, in dit geval kinderen.)

Let op! Een vrijwilligersovereenkomst, verzekering, teamuitje, kerstattentie, persoonlijke aandacht, een inwerkperiode of af en toe een complimentje zijn vanzelfsprekende zaken.  Deze horen daarom niet thuis in de opsomming van wat je te bieden hebt maar kun je wel benoemen, bijvoorbeeld als afsluiter van je vacaturetekst:

“Jouw inzet is goud voor ons. Daarom besteden we veel aandacht aan begeleiding en ondersteuning van onze vrijwilligers. Daarnaast hebben we met het team regelmatig overleg en gaan we af en toe gezellig met z’n allen uit eten. Uiteraard krijg je een vrijwilligersovereenkomst, worden je onkosten vergoed en ben je via ons goed verzekerd tijdens je werkzaamheden.“

Beschrijf werkzaamheden aantrekkelijk en realistisch

Het is belangrijk dat de potentiële kandidaat alvast een goed beeld krijgt van de werkzaamheden. Sterker nog nadat hij dit gelezen heeft, gaan zijn handen al jeuken! Een leuke manier is een gemiddelde werkdag te beschrijven:

Voorbeeld:

“Je begint je dag met een kort overleg en een bakkie koffie of thee. De collega vrijwilligers vertellen dat het materialenhok altijd een rommeltje is. Je stelt voor om een wat planken op te hangen. Na de koffie maak je je ronde door de speeltuin. Je noteert dat er een paar schroeven los zitten aan de glijbaan en dat het klimtoestel wel een likje verf kan gebruiken.

Representatieve foto’s

Zorg voor aansprekende foto(‘s) waarbij de werkomgeving en sfeer goed in beeld zijn. Een goede foto zegt meer dan 1000 woorden. Een filmpje is helemaal mooi. Laat een vrijwilliger vertellen wat er zo mooi, leuk, belangrijk en gezellig is.

Duidelijke functievoorwaarden

Maak duidelijk welke verwachtingen je van kandidaten hebt. Waaraan moet jouw toekomstige vrijwilliger voldoen? Let op dat je dit positief formuleert. Woorden als ‘functie-eisen’ kunnen afschrikken, maar wees wel concreet. Goede binnenkomers:

Wij zoeken iemand die ……

Ben jij iemand die……

Vind jij het leuk om…..

Houd voor ogen dat een vrijwilligersfunctie geen betaalde baan is. Er zijn grenzen aan wat je kunt vragen. Teveel en te hoge eisen kunnen afschrikken, maar als je te vaag of te vrijblijvend bent kan het weer verkeerde verwachtingen en dus teleurstellingen opleveren.

Omschrijving organisatie

Houd dit zo kort mogelijk, maximaal drie regels. Voor meer info kun je naar je website verwijzen.

Voorbeeld:
Speeltuin Het Olifantje is gevestigd in de wijk Dubbeldam. De speeltuin wordt beheerd door een actieve vereniging. Er werken 20 vrijwilligers. Verwijs via een linkje naar de website van de speeltuin.

Goede bereikbaarheid

Eindig met actuele contactgegevens en zorg dat je bereikbaar bent. Niets is zo demotiverend als er niet wordt opgenomen of als je eindeloos wordt doorverbonden omdat niemand iets van de vacature afweet. De vrijwilliger is dan al afgehaakt. Vermeld directe contactgegevens en op welke dagen en tijdstippen je bereikbaar bent. Vermeld in ieder geval een e-mailadres dat dagelijks wordt gecheckt.

Succes en weet ons te vinden als je vastloopt!

Meer weten? Bekijk de veelgestelde vragen of bel 078-2063002

Onze partnerorganisaties