Scrollen
Training
10 May 2023 - 19:00

Basistraining Begeleiding kwetsbare vrijwilliger

In deze training krijg je praktische handvatten bij het aansturen van (kwetsbare) vrijwilligers.
Een beetje extra aandacht levert veel op

Alle informatie op een rijtje

Datum 10 mei 2023
Inloop 19.00 uur
Tijd 19.15 - 21.30 uur
Locatie Wijkhaven De Staart
Adres Maasstraat 25
Trainer Caroline van der Mijle

Herken je dit? Je ontvangt enthousiast een nieuwe vrijwilliger in je organisatie, maar al snel blijkt dat het toch allemaal niet zo makkelijk gaat. Het inwerken duurt opvallend lang of de vrijwilliger komt vaak te laat of op de verkeerde dag. Ook herkenbaar:  ‘de nieuwe’ valt niet lekker in je team.

Grote kans dat je te maken hebt met een ‘kwetsbare’ vrijwilliger, iemand die prima functioneert, maar om wat voor reden dan ook wat extra aandacht nodig heeft. Soms blijkt dit al tijdens het kennismakingsgesprek, soms blijkt dit pas achteraf. Hoe dan ook: je wilt de nieuwe vrijwilliger toch graag binnenboord houden, hij of zij heeft immers ook veel te bieden.

Maar hoe doe je dat nou? Je wilt natuurlijk niet dat het ten koste gaat van je tijd en aandacht voor de rest van het team en het is ook belangrijk dat je niet over je eigen grenzen gaat. Als vrijwilligerscoördinator of -begeleider heb je immers nog meer aan je hoofd.

In deze training leren we je wat de belangrijkste kenmerken zijn van de meest voorkomende (psychische) kwetsbaarheden en hoe je ze kunt herkennen. Daarna zoomen we in op manieren om hiermee om te gaan. Je gaat hier ook mee oefenen en natuurlijk krijgt je veel praktische tips en tools mee naar huis.

Let op: we gaan er bij deze training vanuit dat kwetsbare vrijwilligers die uiteindelijk zelfstandig kunnen functioneren. Het gaat dus niet om mensen met hele zware problematiek(en) die tijdens hun werk voortdurend extra begeleiding nodig hebben. Daarvoor verwijzen wij graag naar de Matchingsunit van MEE waar je jouw organisatie op kunt geven als leer-werkplek voor participanten.

Inschrijven maar