De UBO registratie, je hebt hem vast al voorbij zien komen. Maar wat houdt dit eigenlijk in en waarom is het belangrijk voor vrijwilligersorganisaties?
Wat is een UBO?
UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) zijn mensen die eigenaar zijn van of zeggenschap hebben over een organisatie. Mensen met meer dan 25% van de aandelen of die meer dan 25% eigendomsbelang hebben. Zijn geen van deze belangen van toepassing? Dan zijn de bestuurders de UBO’s. Een organisatie kan één of meer UBO’s hebben.
Het UBO-register maakt de UBO’s inzichtelijk, en draagt zo bij aan het voorkomen van het gebruik van het financiële stelsel voor fraude, terrorismefinanciering of het witwassen van geld.
Is een UBO registratie belangrijk voor een vrijwilligersorganisatie?
JA! Alle organisaties, dus ook stichtingen en verenigingen, moeten registreren wie hun UBO’s, ofwel de uiteindelijk belanghebbenden, zijn. Deze registratie moet je doen vóór 27 maart bij de Kamer van Koophandel. Daar vindt je ook tot in detail hoe deze registratie in zijn werk gaat.
Update: je hebt tot eind 2022 de tijd
De minister heeft kenbaar gemaakt dat er toch uitstel is om een UBO-inschrijving te doen. Je hebt de tijd nu tot eind 2022. Formeel is dit uitstel van het vervolgingsbeleid, de verplichting is niet vervallen. Tot 1 januari 2023 wordt er niet vervolgd. Per saldo hebben organisaties dus uitstel van de inschrijving tot eind dit jaar.
Het niet inschrijven van een UBO is een strafbaar feit! Zorg dus als bestuur dat je dit zo spoedig mogelijk in orde maakt. Op het niet inschrijven staat een boete op die de meeste vrijwilligersorganisaties in een klap failliet zou maken: € 22.000. Belangrijk dus!
Wanneer ben je een UBO bij een vereniging of stichting?
1. Mensen die recht hebben op meer dan 25% van het vermogen van je stichting
2. Mensen die meer dan 25% stemrecht hebben
3. Mensen die op een andere manier zeggenschap hebben, maar géén bestuurder zijn
Zijn geen van deze belangen van toepassing? Dan zijn de bestuurders de UBO’s. Deze mensen vallen in de categorie hoger leidinggevenden, en kun je op basis daarvan aanmerken als UBO’s. Dit zijn dus alle mensen die als statutair bestuurder van je organisatie in het Handelsregister ingeschreven staan. Je schrijft ze dan niet in op basis van een belang, maar omdat ze de functie van bestuurder hebben. Dit komt vaak voor bij stichtingen met een ANBI-status.
Volg bij het registreren de instructies die je van de Kamer van Koophandel hebt ontvangen. Voeg alle UBO’s toe aan het register. Hiervoor zijn o.a. de namen en BSN-nummers van de bestuurders nodig. Doorloop de vragenlijst waarin je hen belang aangeeft. Herhaal dit voor alle bestuurders. Tenslotte dien je nog enkele aanvullende documenten te uploaden, zoals o.a. pdf’s van de identiteitsbewijzen. Vervolgens dien je het digitaal te onderteken en heb je het geregeld.
Meer weten voordat je gaat inschrijven?
Bekijk de webinar van 60 minuten van de Academie voor de rechtspraktijk
Handige links
Wil je dat een van onze adviseurs met jou meedenkt? Neem contact op met Merel via merel.tenhaaf@inzet078.nl of 06-50680966.
Zucht, ben jij dit soort regeltjes ook zo beu?
Natuurlijk is het belangrijk en we raden het ook zeker van rechtswege aan om te registreren, maar eerlijk…. soms gaat het wel een beetje ver met regelen voor je ‘cluppie’, nog even en er is geen vrijwillige bestuurder meer enthousiast te krijgen. Denk je er ook zo over? Teken dan de petitie ‘’Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen’’ via: