Grensoverschrijdend gedrag komt helaas overal voor. Ook binnen vrijwilligersorganisaties. Natuurlijk willen we er alles aan doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Welke stappen kun jij nemen om jouw organisatie veiliger te maken?
Wat is grensoverschrijdend gedrag?
Elke vorm van gedrag of toenadering, verbaal, non-verbaal, digitaal of fysiek dat als gedwongen en/of ongewenst wordt ervaren, waarbij het gedrag als doel of gevolg heeft de waardigheid van de persoon aan te tasten. Bijvoorbeeld: pesten (seksuele) intimidatie, agressie, discriminatie.
Wat kun je doen?
Stel een preventiebeleid op. Een preventiebeleid bestaat uit drie onderdelen:
- Gedragscode
- Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
- Aannamebeleid voor nieuwe vrijwilligers
Gedragscode
Een gedragscode bevat richtlijnen en regels voor gedrag die gelden voor alle vrijwilligers en betaalde medewerkers. Laat deze, samen met de vrijwilligersovereenkomst, altijd ondertekenen door nieuwe vrijwilligers. Zo weten zij hoe ze zich behoren te gedragen en straal je als organisatie uit dat je dit serieus neemt.
Vertrouwenscontactpersoon
De vertrouwenscontactpersoon (VCP) biedt vrijwilligers de mogelijkheid om in vertrouwen te praten over grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, discriminatie of seksuele intimidatie. De VCP gaat in gesprek met het slachtoffer of de beschuldigde en onderzoekt waar de persoon in kwestie terecht kan met zijn hulpvraag en welke mogelijke stappen genomen kunnen worden. Daarnaast helpt de VCP het bestuur grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie te voorkomen aan de hand van het preventiebeleid. De rol van vertrouwenscontactpersoon is geschikt voor een onafhankelijk persoon binnen de organisatie, dus niet voor een bestuurslid of vrijwilligerscoördinator.
Ieder jaar organiseren we voor vrijwilligers een gratis training tot VCP. Houd de website en de nieuwsbrief in de gaten!
Aannamebeleid voor nieuwe vrijwilligers
Een aannamebeleid moet bestaan uit een intakegesprek en het aanvragen van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Daarnaast bestaat het aannamebeleid uit: een proefperiode, meelopen met een ervaren vrijwilliger, het volgen van een basistraining, het opvragen van referenties en het ondertekenen van de gedragscode.
Het is aan te raden om je preventiebeleid op je website te vermelden. Dit werkt preventief, helpt bij verwachtingsmanagement en geeft vrijwilligers en hulpvragers/leden/deelnemers een veilig gevoel.
Gratis VOG’s aanvragen
Om in aanmerking te komen voor de gratis VOG-regeling moet je een preventiebeleid, dat bestaat uit de drie hierboven beschreven onderdelen: gedragscode, VCP en aannamebeleid.
Kortom, welke stappen moet je nemen?
- Zorg dat je organisatie E-herkenning heeft. E-herkenning is nodig om een gratis VOG aan te vragen.
- Maak je preventiebeleid op orde (gedragscode, VCP en aannamebeleid)
- Meld je organisatie aan via gratisvog.nl
- Informeer je vrijwilligers
- Zet de VOG-aanvragen klaar via Justis.nl
Meer weten?
Wil je meer weten over sociale veiligheid? Lees onderstaand artikel.
Of neem contact op met een van de adviseurs van INZET078! via 078-2063002