Sociale Veiligheid

Maak je organisatie veiliger
Lees meer

Grensoverschrijdend gedrag komt helaas overal voor. Ook binnen vrijwilligersorganisaties. Natuurlijk willen we er alles aan doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Welke eenvoudige stappen kun jij nemen om jouw organisatie veiliger te maken?

Wat is grensoverschrijdend gedrag?

Elke vorm van gedrag of toenadering, verbaal, non-verbaal, digitaal of fysiek dat als gedwongen en/of ongewenst wordt ervaren, waarbij het gedrag als doel of gevolg heeft de waardigheid van de persoon aan te tasten. Bijvoorbeeld: pesten (seksuele) intimidatie, agressie, discriminatie.

Preventiebeleid

Een preventief beleid bestaat uit 3 pilaren:

  1. Gedragscode
  2. Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
  3. Aannamebeleid voor nieuwe vrijwilligers

Gedragscode

Een gedragscode bevat richtlijnen en regels voor gedrag die gelden voor alle vrijwilligers en betaalde medewerkers in een organisatie of vereniging. Laat deze, samen met de vrijwilligersovereenkomst, altijd ondertekenen door nieuwe vrijwilligers. Zo weten zij hoe ze zich behoren te gedragen en straal je als organisatie uit dat je dit serieus neemt.

Een voorbeeld gedragscode kun je opvragen via info@inzet078.nl, maar let op: neem een gedragscode nooit een op een over, maar pas deze altijd aan naar de situatie van jouw organisatie.

Vertrouwenscontactpersoon

De vertrouwenscontactpersoon (VCP) biedt leden de mogelijkheid om in vertrouwen te praten over grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, discriminatie of seksuele intimidatie. De VCP gaat in gesprek met het slachtoffer of de beschuldigde en onderzoekt waar de persoon in kwestie terecht kan met zijn hulpvraag en welke mogelijke stappen genomen kunnen worden. Daarnaast helpt de VCP het bestuur grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie te voorkomen aan de hand van het beleid.

Het volgen van een training tot VCP kan ook in Dordrecht, neem contact op met een van de adviseurs.

De training VCP is praktisch, compleet en concreet

Aannamebeleid voor nieuwe vrijwilligers

Een aannamebeleid moet bestaan uit een intakegesprek en het aanvragen van een VOG. Daarnaast kan er nog aan worden toegevoegd: een proefperiode, meelopen met een ervaren vrijwilliger, het volgen van een basistraining, het opvragen van referenties en het ondertekenen van de gedragscode.

Het is aan te raden om je preventiebeleid op je website te vermelden. Dit werkt preventief, helpt bij verwachtingsmanagement en geeft vrijwilligers en hulpvragers/leden/deelnemers een veilig gevoel.

Gratis VOG’s aanvragen

Om in aanmerking te komen voor het aanvragen van gratis VOG’s voor je vrijwilligers moet je een preventiebeleid, bestaande uit tenminste de eerder genoemde onderdelen, hebben.

In het kort, welke stappen moet ik nemen?

  1. Zorg dat je organisatie E-herkenning heeft
  2. Maak je preventiebeleid op orde (gedragscode, VCP en aannamebeleid)
  3. Meldt je organisatie aan via gratisvog.nl
  4. Informeer je vrijwilligers
  5. Zet de VOG-aanvragen klaar via Justis.nl

Meer weten?

Wil je meer weten over sociale veiligheid? Lees onderstaand artikel.

In veilige handen

Of neem contact op met een van de adviseurs van INZET078!.

Meer weten? Bekijk de veelgestelde vragen of bel 078-2063002

Onze partnerorganisaties