Scrollen
Verhaal

Zorg voor de zorg

Vier keer noemde Rutte onze stad in de laatste persconferentie als één van de steden die het zwaarst is getroffen door corona. Vier keer moest het Albert Schweitzer ziekenhuis de Spoedeisende Hulp tijdelijk sluiten en vorige week opende de PZC Dordrecht de vierde corona-afdeling. Trieste cijfers. Geen wonder dat de noodkreet om extra (vrijwillige) handen in de zorg ook in Dordrecht klinkt.
Zorg voor de zorg met jouw vrijwillige inzet

Extra (vrijwillige) handen in de zorg nodig!

Wij deden een belrondje langs de verpleeghuizen en het ziekenhuis en constateerden dat vrijwel overal extra vrijwilligers nodig zijn. Niet alleen loopt het betaald personeel op het tandvlees vanwege de absurde werkdruk en het hoge ziekteverzuim onder collega’s, ook het aantal vrijwilligers in de zorg is drastisch afgenomen. Voornaamste reden: het vergrijsde vrijwilligersbestand in de zorg. Velen blijven nu -heel begrijpelijk- thuis.

Waar zijn die extra handjes precies nodig? In het ziekenhuis en ook bij vrijwel alle verpleeghuizen. Sowieso bij de ontvangst van de bezoekers: registratie, uitreiken van mondkapjes, wijzen op handhygiëne en de gezondheidscheck.

Verder op de reguliere afdelingen (dus geen corona afdeling): daar waar verplegend personeel alleen nog tijd heeft voor noodzakelijke zorghandelingen, ontbreekt het aan persoonlijke aandacht en warmte voor bewoners en patiënten.

Jouw inzet telt dubbel in de zorg

Maar ook op de cohortafdelingen wordt met de meeste spoed vrijwilligers gevraagd. Runners worden ze genoemd. De helden die bereid zijn te ‘rennen’ voor de artsen en verpleegkundigen: zuurstofcilinders aanreiken, een nieuwe lading mondkapjes halen, telefoontjes aannemen en noteren. Door deze klusjes uit handen te nemen kan er zomaar een extra verpleegkundige worden vrijgespeeld. Hier ben jij goud waard!

Voor vrijwilligers

Wil je aan de slag als vrijwilliger in de zorg? Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op om jouw mogelijkheden (natuurlijk!) te bespreken.

Voor organisaties

En wat heeft dat nu te maken met jullie? Met de Dordtse vrijwilligersorganisaties? Misschien zitten er vrijwilligers op de bank omdat jullie activiteiten op een laag pitje staan? Vrijwilligers die graag de handen uit de mouwen steken? Vraag het ze! Stuur deze link naar hun door want via dit bericht kan iedereen heel eenvoudig hulp aanbieden.

Kunnen we op je rekenen?