Scrollen
Verhaal

INZET078! feliciteert de winnaars

Met een sprankelend online event sloten we samen met de Dordtse vrijwilligersorganisaties een bijzonder jaar af.

Het werd een show met prijswinnaars, een quiz en optredens van Dordtse muzikanten. Dit alles gepresenteerd door onze huispraatjesmaker Lars Sørensen. Via Zoom keken ruim 150 vrijwilligers mee. Op een grote LEDwall kwamen zij voorbij in het inmiddels welbekende mozaïek. Zo konden we in elk geval naar elkaar zwaaien en chatten.

Het belangrijkste onderdeel van de avond was natuurlijk de uitreiking van de Dordtse vrijwilligersprijzen. Dit jaar geen eerste, tweede en derde prijs, maar drie prijzen van elk 2000 euro: een Passieprijs voor de organisatie met de grootste maatschappelijke impact, een Talentprijs voor de organisatie waar vrijwilligers het best hun talenten kunnen ontplooien en een Publieksprijs waarvoor alle Dordtenaren mee konden stemmen.

Ook was er nog de Aanmoedigingsprijs van 1000 euro voor een nieuw initiatief dat nu al onmisbaar is in Dordt. Deze prijs ging naar de Future Club, een initiatief van een groep Syrische inwoners in Krispijn die door elkaar te helpen met de taal, naailessen, muziek maken en nog veel meer niet alleen zichzelf helpen maar een ware aanwinst zijn voor de wijk.

 

2020 was een jaar waarin door corona veel nieuwe vrijwillige hulp initiatieven ontstonden, die al snel bijna allemaal gebundeld werden in Licht voor Dordt. Binnen no time wisten ze honderden Dordtenaren op de been te brengen om boodschappen te doen, een luisterend oor te bieden, maaltijden rond te brengen en nog veel meer. Zij wonnen de Passieprijs.

 

De talentenprijs ging naar Stichting Netwerk Dordtse Helden. Een organisatie waar jongeren hun talenten maximaal kunnen ontwikkelen door ervaring op te doen, trainingen te volgen en de ruimte krijgen om te groeien juist door anderen te helpen. Deze jongeren vormen met elkaar een sociaal netwerk voor de mensen die dat nodig hebben.

 

De Publieksprijs ging naar 4Watoto. Een echte verrassing. Een relatief nieuwe en daardoor voor sommigen onbekende organisatie van Dordtse jongeren die zich inzetten voor kinderen en jongeren in Congo. Er is al een weeshuis en er wordt nu gewerkt aan een schooltje. Jongeren in Dordrecht zamelen geld in en dat doen ze door social media maximaal in te zetten. En daardoor wisten ze ook maar liefst 596 stemmen te krijgen.

En dat is precies wat we willen: vrijwillige inzet nog beter in de spotlights zetten. Of liever gezegd organisaties leren zich zelf beter in de spotlights te zetten. Vrijwillige inzet leeft in Dordt! Dat blijkt uit de bijna 4000 stemmen! Voor volgend jaar rekenen we op nóg meer stemmen en op een levendige verkiezingscampagne van alle vrijwilligersorganisaties in Dordrecht.

Jouw inzet telt dubbel