Corona: tips vrijwilligerswerk binnen de anderhalve meter samenleving.

 

1 Wat mag er wel en wat niet? Raadpleeg de meest actuele en betrouwbare informatie.
Regels zoals die gelden de veiligheidregio Zuid Holland Zuid:  zhzveilig.nl en hier:
https://www.zhzveilig.nl/algemeen/veelgestelde-vragen-noodverordening/ De vragen staan gerangschikt op trefwoorden als sport/ recreatie/ horeca enz Bellen met de veiligheidsregio kan ook: tel 088 636 5000
Regels met betrekking tot hygiëne en infectiepreventie vind je hier; https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vragen-antwoorden

2 Keep it simpel: Handen wassen en afstand houden!
Goede handhygiëne en het bewaren van de anderhalve meter afstand is de basis van alles. Heb je dat goed geregeld, dan ben je er eigenlijk al en zijn zaken als mondkapjes, spatschermen en handschoenen niet nodig. (Uiteraard met uitzondering van uitzonderlijke situaties)

3 Hou vol en durf aan te spreken:
Regels opstellen en afspraken maken is niet zo moeilijk, de regels volhouden is lastiger. Daarom: Schrijf de regels en afspraken op en deel deze met je vrijwilligers en bezoekers. (Mail het, hang het ze aan de muur, leg flyers neer voor bezoekers, post ze op facebook etc) en vooral: DURF ELKAAR EROP AAN TE SPREKEN. Voel je geen zeur als je iemand voor de zoveelste keer vraagt afstand te houden of handen te wassen.

4 Bied perspectief en inspraak:
Geef je vrijwilligers perspectief door iets leuks in het vooruitzicht te stellen. Plan bijvoorbeeld een kick off bijeenkomst met je vrijwilligers zodra dit weer kan en mag. Ga met z’n alleen het clubhuis, kantoor, of jullie gezamenlijke ruimte te lijf en schrob, boen, richt in op anderhalve meter, maak gezellig en sluit feestelijk af met koffie en een taartje. Nodig vrijwilligers nu al uit zodat er wat is om naar uit te kijken. Betrek je vrijwilligers bij het nadenken over de nieuwe inrichting, regels en afspraken. Vraag hen vooraf hun ideeën op papier te zetten en mee te nemen naar de bijeenkomst. Zo vergroot je het draagvlak, waardeer je je vrijwilligers en creëer je nog meer verbinding.

5 Test of het werkt:
Test het protocol vooraf met je vrijwilligers. Probeer uit of looproutes werken, oefen met een nieuwe werkwijze enz. Zo kom je niet voor verassingen te staan en betrek je de vrijwilligers nog beter.

6 Train jezelf en je vrijwilligers:
Nu is de tijd om je vrijwilligers bij te scholen met (online) trainingen. Wij hebben alvast een paar interessante trainingen voor vrijwilligers en voor vrijwilligerscoördinatoren geselecteerd.
Bezoekers en cliënten kunnen soms moeite hebben met nieuwe corona-regels. Overweeg een training omgaan met ongewenst gedrag voor jezelf en/of voor je vrijwilligers. Bel of mail ons voor meer informatie over deze training.

7 Hou contact met elkaar!
Om verbinding te houden met je vrijwilligers kun je regelmatig bellen, mailen of appen. Je kunt ook een whatsapp groep opstarten, een kleine attentie of een leuk kaartje toesturen of een digitaal koffie-uurtje via een online meeting organiseren. TIP: bij INZET078! kun je gratis leuke bedank-ansichtkaarten bestellen voor vrijwilligers. Interesse? stuur een mailtje naar info@inzet078.nl o.v.v. bezorgadres en geef aan hoeveel stuks je nodig hebt. Heb je hulp nodig met een online meeting organiseren? wij helpen je graag!

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Contact

Voor vragen kan je altijd contact opnemen met INZET078!

 

Participanten