Vrijwilligerswerk in 1,5 meter samenleving

Raadpleeg de meest actuele en betrouwbare informatie
Veelgestelde vragen

Corona: tips vrijwilligerswerk binnen de anderhalve meter samenleving.

Noodverordening Veiligheidsregio ZHZ

Infectiepreventie RIVM

En joepie, gewoon bellen met de veiligheidsregio kan ook: 088 636 5000

Handen wassen en afstand houden

We weten het. Goede handhygiëne en het bewaren van de anderhalve meter afstand is de basis van alles. Heb je dat goed geregeld, dan ben je er eigenlijk al en zijn zaken als mondkapjes, spatschermen en handschoenen niet nodig (uitzonderlijke situaties te bezien uiteraard)

Hou vol en durf aan te spreken

Regels opstellen en afspraken maken is niet zo moeilijk, de regels volhouden is lastiger. Schrijf de regels en afspraken op en deel deze met je vrijwilligers en bezoekers. Mail het, hang het aan de muur, leg flyers neer voor bezoekers, post ze op facebook etc. DURF elkaar aan te spreken. Voel je geen zeur als je iemand voor de zoveelste keer vraagt afstand te houden of handen te wassen.

Bied perspectief en inspraak

Geef je vrijwilligers perspectief door iets leuks in het vooruitzicht te stellen. Plan bijvoorbeeld een kick off bijeenkomst met je vrijwilligers zodra dit weer mag. Ga met elkaar het clubhuis, kantoor, of de gezamenlijke ruimte te lijf en schrob, boen, richt in op anderhalve meter. Maak het gezellig en sluit feestelijk af met koffie en een taartje. Nodig vrijwilligers nu al uit zodat er iets is om naar uit te kijken. Betrek je vrijwilligers bij het nadenken over de nieuwe inrichting, regels en afspraken. Vraag hen vooraf hun ideeën op papier te zetten en mee te nemen naar de bijeenkomst. Zo vergroot je het draagvlak, waardeer je je vrijwilligers en creëer je nog meer verbinding.

Test of het werkt

Test het protocol vooraf met je vrijwilligers. Probeer uit of looproutes werken, oefen met een nieuwe werkwijze enz. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en betrek je de vrijwilligers nog beter.

Train jezelf en je vrijwilligers

Nu is de tijd om je vrijwilligers bij te scholen met (online) trainingen. Wij hebben alvast een aantal interessante trainingen voor vrijwilligers en voor vrijwilligerscoördinatoren geselecteerd. Bezoekers en cliënten kunnen soms moeite hebben met nieuwe corona-regels. Overweeg een training ‘omgaan met ongewenst gedrag’ voor jezelf en/of voor je vrijwilligers. Bel of mail ons voor meer informatie over deze training.

INZET078! Trainingen


Hou contact met elkaar

Om verbinding te houden met je vrijwilligers kun je regelmatig bellen, mailen of appen. Je kunt ook een WhatsApp groep starten, een kleine attentie of een leuk kaartje toesturen of een digitaal koffie-uurtje via een online meeting organiseren.

Leuk

Bij INZET078! kun je gratis bedank-ansichtkaarten bestellen voor vrijwilligers. Interesse? stuur een mailtje naar info@inzet078.nl o.v.v. het aantal en het bezorgadres. Heb je hulp nodig met een online meeting organiseren? Wij helpen je graag!

Meer weten? Bekijk de veelgestelde vragen of bel 078-2063002

Onze partnerorganisaties